Blog

Vizek munkája a láthatatlanon is túl, csodavilág néző az Aggteleki-karszton

Vizek munkája a láthatatlanon is túl, csodavilág néző az Aggteleki-karszton

Aggteleki-karszt

Részvételi díj

Időtartam

7 óra

Max. létszám

20

Túra típusa

Helyszín

Nehézség

Hossz

Túraajánló

Aggtelek hallatán a Világörökség részét képező Baradla-barlang jut eszébe mindenkinek. És valóban ez az a hely, amit az idelátogató nem hagyhat ki. Az Aggteleki-karszt ennél azonban sokkal több. A barlangászok számára már-már kultikus helynek számító Alsó-hegy lenyűgöző látványú, hívogató oldalán felkapaszkodva egy tágas fennsík csodaországába csöppenünk. Mintha egy másik világba kerültünk volna, ahol a futó és búvó vizek megengedik, hogy gyönyörködjünk vidám játékukban. A magyar-szlovák határ mesterséges, festett határkövei szégyenlősen pironkodnak a természet keze által alkotott tökéletes egységben. A tisztafehér világító mészkövek és a víz százezer évek óta tartó szerelmének jutalmazottja a pompás erdőkben sétáló turista. Az Országos Kéktúra itteni, alig látogatott szakaszán a víznyelők, karsztforrások, barlangok, zsombolyok úgy sorakoznak, mint máshol a bokrok és tisztások. Nincs ilyen máshol az országban, egészen egyedi. A nap egy barlangász múzeumban kezdődik, és a felújított Szádvárban ér véget. Kell a két, ember által alkotott reggeli és esti sarokkő, mialatt napközben végleg megigéz Téged az élő és csodálatos természet. Gyere velünk az Aggteleki-karszt szívébe, ahol a Te szíved is csak a széppel fog feltöltődni. A velünk tartóknak másnapi túránkat is szeretettel ajánljuk.

Regisztráció & árak

JEGYÁRAK:

felnőtteknek 4 000 Ft,

gyerekeknek (14 év) 2 000 Ft

nyugdíjasoknak 2 000 Ft             

Családoknak 1 000 Ft engedmény

Amit a program tartalmaz / nem tartalmaz

  • túraszervezés
  • túravezetés
  • telekocsi szervezés
  • barlangász múzeum belépő
  • utazás
  • étkezés
  • szállás (Holló Vendégház ajánlott, a foglalásban szívesen segítünk)

Információk a túráról

Találkozó/indulás

9.30-kor Szögligeten, a Holló Vendégház előtt (Szögliget, Kossuth Lajos u. 71.)

https://goo.gl/maps/P3AsZ5NfQcSpUpEb8

Napi program

Szögligetről, a találkozóhelyről kisbusszal utazunk Bódvaszilasra. Ott ráhangolódásként meglátogatjuk a barlangászok és túrázok számára szívdobogást előidéző ikonikus tárgyakat, eszközöket, valamint a régi érdekes dokumentumokat is felvonultató barlangkutató kiállítást. A kiállítás megtekintése után a falut hátunk mögött hagyva az Alsó-hegy látványos sziluettje felé vesszük az irányt. A hegy lábánál két különleges forrást is megcsodálunk. Az egyik kiemelkedően jó vizével akár megtölthetjük kulacsunkat is. A fennsíkra való sportos felkapaszkodást kilátópontos pihenők tagolják, és az út mentén felbukkannak a hegyet felépítő kőzetek is. A Világörökség részét képező Meteor-barlang bejáratánál kis pihenőt tartunk, ahol a barlangász túravezető osztja meg velünk élményeit és információt, erről a csak fizikai nehézségek árán látogatható, de csodálatos barlangról. Ebédünket a Szabó-Pallagi Erdészház közelében fogyasztjuk el, majd folytatjuk utunkat a víznyelőkkel, zsombolyokkal tarkított fennsíkon. Ebben a zárt, csodálatos, bükkfákkal és karsztos képződményekkel teleszőtt világban emberrel alig találkozhatunk annak ellenére, hogy az Országos Kéktúra nyomvonalán sétálunk. A fennsíkról az egyedi formavilágú Bába-völgyön keresztül ereszkedünk le, amely szintén számos látnivalót kínál. A völgy végén az újra megjelenő források vidéke felé emelkedik a nemrég felújított Szádvár, pazar kilátást nyújtva a felkapaszkodónak. A várból kivezető úton az egykori szekerek kerekei által bevágott vályúk máig megőrződtek a kemény kőzetben. A hegy lábánál kibúvó, a legenda szerint gyógyító forrástól már csak félóra gyaloglásra van Szögliget, ahol a Holló Vendégházban megszállókat finom, meleg vacsora várja, egy pajtából átalakított, hangulatos étteremben.

Táv: 11 km, szint fel: 350 m, szint le: 350 m. Túracipő/bakancs viselése ajánlott.

Túravezető

Turi László

Tizennégy éves kora óta fáradthatatlanul ostromolja a csúcsokat, járja a hegyeket kívülről és belülről is. Mindenki ismerőse. Hivatása a felszíni, barlangi, via ferrata és vízitúravezetés. Lelkesedéséből fakadóan szeret kalandozni nemcsak terepen, hanem a különböző témák között is. A leglehetetlenebb zugokról, beszögellésekről derül ki esetében, hogy ő ezidáig „csak négyszer” aludt ott.

Fontos tudnivalók

A túra nehézsége

  1. fokozat – túra, jóleső fáradsággal

(nehézségi fokozatok beosztását a Gyakori kérdések menüpontban találod)

Ajánlott felszerelés

Öltözet: Kényelmes túrabakancs vagy túracipő, kipróbált zoknival. Réteges öltözet javasolt, rossz idő esetére esőkabát.

Csomagolás: egy kisméretű hátizsák praktikus, amiben a hozott öltözék és élelem is elfér.

Étkezés és ivóvíz

Szendvicsek készítése célszerű, egy alma, narancs kint a természetben egészen másképpen esik – meglátod!

Fontos, hogy a túrára legalább 1-1,5 liter ivóvízzel induljunk.

Térkép

Amiket még ajánlunk

Belépés

Keress minket bátran, kérdéseidre örömmel válaszolunk!
Írj nekünk vagy telefonálj!
Hétköznapokon 10:00-18:00h közt.

Ügyfélszolgálat (személyes egyeztetést követően)

Budapest
Örs vezér tere 25/A, Árkád

Telefon

E-mail