Blog

Visegrádi geo-király találkozó: kalandos geotúra Vulkánusz, Danubius és Minerálusz királyok földjén (4-től 14 éves gyerekeknek)

Visegrádi geo-király találkozó: kalandos geotúra Vulkánusz, Danubius és Minerálusz királyok földjén (4-től 14 éves gyerekeknek)

Visegrádi-hegység

Részvételi díj

Időtartam

4 óra

Max. létszám

25

Túra típusa

Nehézség

Hossz

Túraajánló

 • Vadnézegető ősi elődökkel és még ősibb őskövületekkel
 • Geo-körtúra Vulkánusz és Minerálusz királyok országában, ahol
  • a kő elmondja útjának történetét
  • a sziklából forrás fakad
  • és a vulkán valóban kitör
 • Látogatóban Danubius király rezidenciáján, ahol
  • felfedezzük a Duna és a hegyek játékát
  • fogócska közben vagy kővé dermedsz, vagy Te leszel a Duna
 • A Kőtörő-kavicsgyárban a Duna partján, megismerjük a messziről vagy közelről érkező kavicsok csillogó-villogó belsejét, kiolvassuk belőlük történetüket

A Visegrádi fellegvár, a sípálya, a bobpálya, a lenyűgöző kilátás és mindaz a csoda, ami ott megtalálható, egyik sem létezhetne Vulkánusz, Minerálusz és Danubius királyok jótékony munkája nélkül. Az ő világukba repítünk el Téged. A helyi vadasparkba elvisszük az ott élők korai rokonait és olyan ősi élőlényekről is hallhatsz, amelyek egy ismeretlen valamikori világ létezéséről tanúskodnak. Vulkánusz és Minerálusz királyok földjén sétálva mesélnek majd nekünk a kövek arról, hogyan is kerültek ki ők a Föld gyomrából. Megértjük, hogy a Boglárka forrás miért is ott fakad, ahol éppen most csordogál. És mi fog történni a Békás-tónál? Egy igazi vulkánkitörésnek lehetsz a szemtanúja!

Tovább haladva Danubius király rezidenciáján kiderül, hogy a környező hegyek egykoron az eget ostromolták, de olyan is volt, amikor kicsi dombokká szelídültek. Most a Te tiszteletedre pont jók! Fogócskázásra éppen alkalmasak, de nem akármilyenre, Duna és vulkánfogócskára.

Végül a Duna partján, ahol a folyó beszorulva a hegyek közé, mint egy kis patak csobog, a Kőtörő-kavicsgyárban kinyomozzuk, hogy a csillogó belsejű kövecskék vajon honnét érkezhettek a kanyarodó folyó kalandos partjára. Azt gondolod, hogy Visegrád csak az ember-királyokról szól?! Nagyon tévedsz! A hatalmas geo-királyok nagylelkűen és kegyesen ajándékba adták nekik ezt a csodálatos környezetet. Gyere velünk, és Te is légy az Ő vendégük!

Regisztráció & árak

JEGYÁRAK:

felnőtteknek 4 000 Ft,

gyerekeknek (14 év) 2 000 Ft

nyugdíjasoknak 2 000 Ft             

Családoknak 1 000 Ft engedmény

Amit a program tartalmaz / nem tartalmaz

 • túraszervezés
 • túravezetés
 • kisebb ajándékok a gyerekek számára
 • utazás
 • étkezés

Információk a túráról

Napi program

Túránk a visegrádi sípályákhoz közeli Mogyoró-hegyi parkolóból indul. A festői, nyugodt környezetben egy kis vadaspark fogad minket, ahol szarvasok, muflonok, vaddisznók élnek békességben egymás mellett. Vajon kik lehettek az őseik? Hogyan nézhettek ki? Mit ettek? Mindenre fény derül, sőt még egy távoli világ különös lakói is a vendégeink lesznek. A vadasparktól átsétálunk Vulkánusz és Minerálusz királyok országába. A domboldalról kilátás nyílik a szemközti Csóványos egykori vulkáni kúpjának maradványára. Megvizsgáljuk, hogy a mélyben lévő magma milyen kőzetek formál, mikor a felszínre kerül, és azt is megtudhatjuk, hogy a magma útja mennyi kalanddal lehet tele. A Boglárka-forrásnál egy kísérlettel megbizonyosodunk arról, hogy a víz nagyon tudja, hogy hol kell a felszínre törnie. Ennél a forrásnál is betartja az egyszerű ősi szabályt: csak lefelé folyok, és arra felé csordogálok, amerre a legkönnyebben tudok. Felkapaszkodva egy domboldalra a Békás-tónál aztán jön a nagy kísérlet. Kitör egy igazi vulkán, és még valami más is. Egy kis pihenőt és nasit követően elköszönünk vendéglátó királyinktól és átvándorlunk Danubius király országába. Rezidenciájából pazar kilátás nyílik a hegyekre és a Duna egy kis szakaszára. A most békés és nyugodt hegyek nem is gondolnád milyen kalandos és mozgalmas múlt után lettek lankás és barátságos környezetté. Egy kis fejtorna után jöhet a Duna és vulkán fogócska. A kis patakokat mind befogadja a nagy Duna, és akit elkap a vulkán az kővé dermed. Na nem örökre, csak egy kis időre. Ha jól csináljátok, egy kis ajándék is előkerül a varázsládából.

Elköszönve a vendéglátó királyinktól autóba szállunk és a hegytetőről lemegyünk a Dunapartra, személyesen is üdvözölni a nagy folyót. Dömösre látogatunk, ahol a Duna a legkeskenyebb Magyarországon. Úgy beszorult a hegyek közé, úgy begyorsult, hogy a nagy kanyarban még csobogni is elkezdett. Partján a kavicsok tartják találkozójukat. Olyan, mint egy zsibvásár. Van, aki nagyon messziről érkezett, van, aki csak a szomszédból. De hogyan tudhatjuk meg, hogy ki honnét jött? Aki ezt megtanulja, annak újabb kis ajándékkal gazdagodhat a vásáros tarisznyája. Aki egyszer egy lapos kaviccsal kacsázik itt Duna vizén, az biztos, hogy vissza fog még térni ide.

Túravezető

Berta Dorina

Gyerekkori rajongója a vulkánoknak és őslényeknek. Ez a szerelem az egyetem alatt is végigkísérte, de élt Krétán, foglalkozott gyermekekkel, s folyton a következő kalandon jár az esze. Igyekszik a lehető legtöbb időt tölteni a természetben, ahonnan gyakran több kilós kőzetpéldánnyal megrakott hátizsákkal tér haza. A gyerektúrákon kreatív játékokkal repít minket vissza a földtörténeti múlt világába.

Jósvai József

A Geolotours alapítója, a geológia rajongója; az álmok álmodója és valóra váltásuk motorja. Több mint 20 év ipari kutató geológusi munka után a hazai földtani értékek népszerűsítését és a geológiai szemléletmód bemutatását tűzte zászlajára. Abban hisz, hogy sokszínű csapatával a Geolotours varázsolni fog; hegyre fel élelemmel, hegyről le „aha” élményekkel lesz tele a hátizsák.

Fontos tudnivalók

A gyerekeket csak szülői felügyelettel tudjuk fogadni. A túra családi program jellegű és a 5-12 éves korú gyerekeknek ajánlott, de a kisebbek sem fognak unatkozni.

A túra nehézsége

 1. fokozat – könnyű túra gyerekeknek

(nehézségi fokozatok beosztását a Gyakori kérdések menüpontban találod)

Ajánlott felszerelés

Öltözet: Laza túraöltözet, kényelmes sportcipő viselete ajánlott. Esőkabát rossz idő esetére, fejfedő, napszemüveg, naptej erős napsugárzás ellen. Kullancs riasztó spray is ajánlott. Váltóruha hozása javasolt.

Csomagolás: egy kisméretű hátizsák praktikus, melyben a hozott élelem elhelyezhető.

Étkezés és ivóvíz: Innivaló, tízórai (egy kis alma, keksz). Fontos, hogy a túrára belátásod alapján megfelelő mennyiségű ivóvízzel indulj.

Túratérkép

Amiket még ajánlunk

Iratkozz fel hírlevelünkre

Belépés

Keress minket bátran, kérdéseidre örömmel válaszolunk!
Írj nekünk vagy telefonálj!
Hétköznapokon 10:00-18:00h közt.

Ügyfélszolgálat (személyes egyeztetést követően)

Budapest
Örs vezér tere 25/A, Árkád

Telefon

E-mail