Blog

Tengerparti séta Hármashatáron innen és túl – geo-körtúra a Budai-hegységben

Tengerparti séta Hármashatáron innen és túl – geo-körtúra a Budai-hegységben

Budapest, Budai-hegység

Részvételi díj

Időtartam

7 óra

Max. létszám

20

Helyszín

Nehézség

Hossz

Túraajánló

Budapest fantasztikus város. Fürdők, barlangok, zene, kultúra, építészet, történelem, gasztronómia mind-mind lenyűgözi az idelátogatót, kényezteti az itt lakót. Ennek a páratlan harmóniának a Duna, a Pesti-síkság és a budai hegyek adnak teret. Ki gondolná, hogy a hegyeknek is éppolyan izgalmas története van, mint magának a városnak! Gyere, és fedezd fel Te is! Az itteni kőzetek egy 200 millió éves trópusi tengerparton keletkeztek valahol lent délen, majd a kőzetlemezek kalandos utazásba kezdtek. Voltak nyugodt időszakok, mikor az idősebb képződményekkel fiatalabbak kerültek kapcsolatba, voltak nehezebb periódusok, mikor minden pusztult, úgy, mint a város mikor átszaladt rajta a történelem. Eldugott kőfejtőkben megmaradt mozaikokból, dombtetőn kiálló sziklák szövetéből áll össze a hegy története. Az Országos Kéktúra Budapest közeli szakaszát is magába foglaló sétánk útvonala látnivalókban rendkívül változatos. Utunk során egy sok éven át elfelejtett kis Árpád-kori templom, természetes és mesterséges kilátópontok gyönyörködtetnek, melyekről csodaszép panoráma tárul elénk. Túránk vége felé a Guckler Károly-kilátónál Budapest mesés látképét a tágabb táj rendezi egy tökéletes festménybe. Jó időben a Mátra, sőt akár a "palóc Olimposz", a Karancs csúcsai is csipkézhetik a horizonzot.

Regisztráció & árak

JEGYÁRAK:

felnőtteknek 4 000 Ft,

gyerekeknek (14 év) 2 000 Ft

nyugdíjasoknak 2 000 Ft             

Családoknak 1 000 Ft engedmény

Amit a program tartalmaz / nem tartalmaz

  • túraszervezés
  • túravezetés
  • utazás
  • étkezés

Információk a túráról

Találkozó/indulás

9 órakor Budán, a Kecske-hegy parkolóban, ahol az autóval érkezők leparkolhatnak. A tömegközlekedéssel utazóknak a találkozóhely 5 perc gyaloglásra van a Szépvölgyi dűlő 65-os busz végállomásának fordulójától, vagy 10 perces sétára a Fenyőgyöngye megállótól.

Térképen:

https://www.google.com/maps/place/Kecske-hegy+Parkol%C3%B3/@47.5441801,18.9906309,17.08z/data=!4m5!3m4!1s0x4741d8d8baaabb71:0xbb1316629807726f!8m2!3d47.544133!4d18.992661

Napi program

A csaknem 500 m magas Hármashatár-hegy meghatározó része az észak-budai panorámának. Eltűnődtél valaha a HÉV-ről vagy autóból feltekintve azon, hogy mi lehet az adótornyos hegyoldal másik oldalán? Ha velünk tartasz, meg fogsz lepődni! A Budai-hegység ékköve méltó párja a városnak. Igazi időutazásban lesz részed egy különleges atmoszférájú hegyen, ahol a természet és ember egymásra hangolódott.

A Kecske-hegyi kőfejtőben kezdődik túránk, ami mára csendesen szunnyadva színpompás fákkal várja az idelátogatót. Innét leereszkedünk a repülőktől elhagyott és az emberek által birtokba vett óriásrét leszállópályára. Oldalában sárgába, vörösbe öltözött dolomit sziklák történetét nyomozzuk, majd felkapaszkodunk a Jane Goodall tanösvényen megbúvó tigriscsíkos kövekhez. A különleges növényekkel és állatokkal benépesített csúcsról pazar kilátás nyílik a kőzetek névadóra hegyére, a Hárshegyre is. Sétánkat egy kevesek által ismert Árpád-kori templom irányába folytatjuk. Árpád-kori- templom a budai hegyekben? Igen, kicsi templom, óriás egysejtűvel építőköveiben! Rövid pihenő után rátérünk az Országos Kéktúra itteni szakaszára. Egy meredek emelkedőn kapaszkodunk fel fokozva túraélményünket is. Fáradságunkért cserébe a csúcson található Guckler kilátóból szinte egész Budapestet láthatjuk madártávlatból. A városon túl messzi hegyek kontúrjai vesznek körbe minket. Gerecse, Pilis, Börzsöny, Naszály, Szanda, Mátra, sőt legtávolabb a palóc Olimposz, a Karancs csúcsa díszíti a horizontot. A kilátóból kellemes sétával ereszkedünk vissza kiindulópontunkhoz.

Táv:10 km, szint: fel 500 m, le 500 m. Túracipő/bakancs viselése ajánlott.

Túravezető

Jósvai József

A Geolotours alapítója, a geológia rajongója; az álmok álmodója és valóra váltásuk motorja. Több mint 20 év ipari kutató geológusi munka után a hazai földtani értékek népszerűsítését és a geológiai szemléletmód bemutatását tűzte zászlajára. Abban hisz, hogy sokszínű csapatával a Geolotours varázsolni fog; hegyre fel élelemmel, hegyről le „aha” élményekkel lesz tele a hátizsák.

Fontos tudnivalók

A túra nehézsége

  1. fokozat – túra, jóleső fáradsággal

(nehézségi fokozatok beosztását a Gyakori kérdések menüpontban találod)

Ajánlott felszerelés

Öltözet: Kényelmes túrabakancs vagy túracipő, kipróbált zoknival. Esőkabát rossz idő esetére, fejfedő és napszemüveg erős napsugárzás ellen.

Csomagolás: egy kisméretű hátizsák praktikus, amiben a hozott öltözék és élelem is elfér.

Étkezés és ivóvíz

Szendvicsek készítése célszerű, egy alma, narancs kint a természetben egészen másképpen esik – meglátod!

Fontos, hogy a túrára legalább 1-1,5 liter ivóvízzel indulj!

Térkép

Amiket még ajánlunk

Belépés

Keress minket bátran, kérdéseidre örömmel válaszolunk!
Írj nekünk vagy telefonálj!
Hétköznapokon 10:00-18:00h közt.

Ügyfélszolgálat (személyes egyeztetést követően)

Budapest
Örs vezér tere 25/A, Árkád

Telefon

E-mail