Blog

Öreg-kőben fiatal barlangok – geotúra az Országos Kéktúra mentén a Gerecsében OKT-11

Öreg-kőben fiatal barlangok – geotúra az Országos Kéktúra mentén a Gerecsében OKT-11

Gerecse

Részvételi díj

Időtartam

7 óra

Max. létszám

20

Túra típusa

Helyszín

Nehézség

Hossz

Túraajánló

Szeretnéd a Kéktúrát tovább színesíteni? Szeretnél a túra teljesítése közben a pecséteken túl egyedi élményekkel és érdekes információkkal is gazdagodni? Tarts velünk! Geológus kísérőd nagy biztonsággal elkalauzol az erdők-mezők kanyargós útjain, és az útvonal közelébe eső látnivalókat is megmutatja számodra. Sajátos szemüvegén keresztül a kövek életre kelnek és mesélni kezdenek. Az idő dimenziója kinyílik, millió éves folyamatok lenyomatai tárulnak a szemünk elé.Hogyan került a hajdani, 200 millió évnél is idősebb élőlények mészváza a tenger mélyéről az Öreg-kő hegy tetejére? Hogyan, hol és miért alakultak ki a tömör kőzetben kisebb-nagyobb barlangok? Melyikben élt barlangi medve, neander-völgyi ősember? Ezekre a kérdésekre a helyszínen keresünk választ. A lenyűgöző, Jankovich-barlang termeiben sétálunk lámpánk fényénél vagy éppen napvilágnál. Felkeresünk marasztaló kilátóhelyeket, ahonnan megcsodálhatjuk az Esztergomi vár sziluettjét, a kanyargó Dunát és a láthatáron elnyújtózó hegységeket. Elidőzünk a Szalézi Rendház barátságos kolostoránál Péliföldszentkereszten, majd frissítőt veszünk a Gerecse Natúrpark Látogatóközpontban mielőtt tovább mennénk.Hol lehet Magyarországon lukacsos édesvízi mészkövön kialakított biztosított falon sziklát mászni? Mogyorósbánya fölött biztosan. A sziklamászó a fal tetején a helyi csillagászok táborába csöppenhet. Mi itt a helyszín harmadik adottságát, a sziklatetőkről nyíló pazar kilátást élvezhetjük öt hegység kontúrjait is számba véve.

Pecsételő helyek: OKTPH_61_1; OKTPH_61_2; OKTPH_62

Regisztráció & árak

JEGYÁRAK:

felnőtteknek 4 000 Ft,

gyerekeknek (14 év) 2 000 Ft

nyugdíjasoknak 2 000 Ft             

Családoknak 1 000 Ft engedmény

Amit a program tartalmaz / nem tartalmaz

  • túraszervezés
  • túravezetés
  • telekocsi szervezés
  • utazás
  • étkezés

Információk a túráról

Napi program

Messziről, már az idevezető közútról is látható bajóti Öreg-kő fehér sziklái előre jelzik a hely különlegességét. A felújított mogyorósbányai központból térünk rá a löszfalakkal díszített OKT-11 szakaszára. Az erdő-mezőkön átvezető elágazásos, kanyargós úton a hegy egyre közelebbről mutatja fenséges formáját. A többszáz méter vastag tiszta mészkőben a természet zsombolyok és barlangok sorát alakította ki az eltelt évmilliók alatt. A kisebb-nagyobb barlangok sorában végül legfelül megérkezünk a lélegzetelállító Jankovich-barlanghoz. Ha járt már valaki a Tatabánya melletti Szelim-barlangban, itt is ahhoz hasonló, felülről nyitott résszel is rendelkező csodában találja magát. A vastagpados mészkőbarlangból fölfelé tekintve egy égbenyíló kútban a kék ég tündököl és néhány fakorona kacsingat befelé. Egykor itt talált menedéket a neander-völgyi ősember is. Ezt bizonyítják hátrahagyott kőeszközei, lándzsahegyei és pengéi. A barlangok fölötti szirtekről nyíló kilátás Esztergomra, a kanyargó Dunára és a Gerecse szomszédos hegyeire, az őszi színekben pompázó erdőkre pedig páratlan.

A hegyről leereszkedve megérkezünk a Lourdes-i barlang néven ismert kegyhelyhez, ahol egy csordogáló forrásból olthatjuk ebéd utáni szomjunkat. A völgyben kialakított Szalézi Rendház építményei, egy magán farm és a Gerecse Natúrpark Látogatóközpont jól megférnek egymás mellett. A látogatóközpontban vett frissítő után egy kis kitérőre elhagyjuk a Kéktúra útvonalát, melyet a lágyan hullámzó tájon haladva a Mogyorósi Kősziklánál érünk el újra. Újra mészkövön járunk, de a délelőttinél jóval fiatalabb, édesvízi változaton, ami az egykori források működésének pazar megjelenésű bizonyítéka. Az itteni sziklatornyok tetejéről lenyűgöző kilátás nyílik öt hegység kontúrjaira is. Végül árnyas erdőben ereszkedünk vissza a kiindulási pontunkhoz.

Táv: 13 km, szint: fel 450 m, le 450 m. Túracipő viselése ajánlott.

Túravezető

László Csaba

Tartós kapcsolatban él a hegyekkel és a folyókkal. Otthonosan mozog a természetben a sarkkörön innen és túl, a magashegységektől a mélyföldekig. Bármilyen vízi alkalmatosságot elkormányoz. Két kirándulás között geofizikusként tevékenykedik a nyersanyagkutatásban. A Geolotours keretében célja a kirándulókat közelebb vinni a földtudományokhoz, a földtan és a földrajz kedvelőit a túrázáshoz.

Fontos tudnivalók

A túra nehézsége

  1. fokozat – túra, jóleső fáradsággal

(nehézségi fokozatok beosztását a Gyakori kérdések menüpontban találod)

Ajánlott felszerelés

Öltözet: Kényelmes túrabakancs vagy túracipő, kipróbált zoknival. Esőkabát rossz idő esetére, a réteges öltözködéshez szükséges meleg aláöltözékek, pulóverek.

Csomagolás: egy kisméretű hátizsák praktikus, amiben a hozott öltözék és élelem is elfér.

Étkezés és ivóvíz

Szendvicsek készítése célszerű, egy alma, narancs kint a természetben egészen másképpen esik – meglátod!

Fontos, hogy a túrára legalább 1-1,5 liter ivóvízzel induljunk.

Térkép

Amiket még ajánlunk

Belépés

Keress minket bátran, kérdéseidre örömmel válaszolunk!
Írj nekünk vagy telefonálj!
Hétköznapokon 10:00-18:00h közt.

Ügyfélszolgálat (személyes egyeztetést követően)

Budapest
Örs vezér tere 25/A, Árkád

Telefon

E-mail