Blog

Naszály – az Országos Kéktúra délceg hercege a Cserhátban (jún.10.)

Naszály – az Országos Kéktúra délceg hercege a Cserhátban (jún.10.)

Cserhát

Részvételi díj

Időtartam

7 óra

Max. létszám

20

Túra típusa

Helyszín

Nehézség

Hossz

Túraajánló

A budai hegyekről, a körgyűrűről észak felé nézve a sokarcú Naszályon akad meg tekintetünk. Ő a sokak számára ismeretlen ismerős, a délceg herceg. A Cserhát legmagasabb hegyén látványos kilátópontok, mondákkal teli barlangok, a földtörténeti időkútba bepillantást engedő kőfejtők emelnek minket a mindennapok fölé. Miért ilyen meredek a hegyoldal? Hogyan rejthet egyszerre szenet, mészkövet, dolomitot, homokkövet, agyagot is a gyomra? Hol talált menedéket a közeli faluban megzavart násznép? Izgalmas kérdések sorára kapunk majd választ. A Látó-hegy dolomitsziklájáról új nézőpontból csodálhatjuk meg a Visegrádi-várat, a Szentendrei-szigetet és az azt körbeölelő Dunát. Egyik legmélyebb hazai barlangunk bejáratánál beleszippanthatsz a nyáron hűsítő, télen langyos levegőbe, de az északi hegyoldalon egy háromtermes barlang is felfedezésre vár. Gyere velünk! Tizenegy kilométeres túránk végére a földtörténeti múlt 170 millió éve kerül a hátizsákodba kellemes túraélménybe csomagolva. Csak bírd lehozni!

Regisztráció & árak

JEGYÁRAK:

felnőtteknek 4 000 Ft,

gyerekeknek (14 év) 2 000 Ft

nyugdíjasoknak 2 000 Ft             

Családoknak 1 000 Ft engedmény

Amit a program tartalmaz / nem tartalmaz

  • túraszervezés
  • túravezetés
  • utazás
  • étkezés

Információk a túráról

Találkozó/indulás

9 órakor Kosdon, Bánya telep 6. A Google Maps-en rákereshető "Kosdi pihenő"-nél. Az autókkal érkezők itt leparkolhatnak. A tömegközlekedéssel jövők a váci autóbusz-állomástól 20 perces buszozás és 10 perces gyaloglás után érkezhetnek a találkozópontra.

Napi program

A környezetéből magasan kiemelkedő Naszály-hegy földtani és földrajzi érdekességeit járjuk be 6-7 órás túránk során, hosszabb szakaszon haladva az Országos Kéktúra mentén. A múlt század első harmadában művelt szénbánya emlékhelyét követően, a hegy gerincén kaptatva fáradalmunk jutalmaként egy látványos kilátóhelyre érkezünk, ahonnan a Cserhát lankáiban gyönyörködhetünk. Tiszta időben a Börzsönyt, a Karancsot és a Mátrát is láthatjuk. A tízórai elfogyasztása közben kiderül, hogy milyen nagy dilemmákkal is kell megküzdenie a tengervíz kalciumának, ráadásul a hegy emelkedésének egyértelmű bizonyítékát is fedezhetjük.

Ezt követően a hegyoldalban nyíló Násznép-barlanggal és annak történetével ismerkedünk meg. Hogyan lett az egykori trópusi nyaralóhelyből mára egy oltalmat nyújtó barlang? Tovább menve a csúcson magasodó geodéziai mérőtorony tetején olyan körkilátás fogad minket, mint egy templomtorony ablakában. Majd magasból a mélybe, egy másik barlangbejárathoz ereszkedünk le, ami egy töbör aljában megbúvó víznyelőbarlang szája. Ez Magyarország 9. legmélyebb barlangja a maga 173 m-es mélységével. Aztán dél felé véve az irányt a gerincen, a Látó-hegyre érkezve az elénk táruló képet, ha valaki egyszer látta, többé nem felejti el. A harmonikus tájban a Duna hegykoszorúval körülvett ezüstös szalagja kanyarog, a békés és hosszan elnyúló Szentendrei-szigetet megrajzolva. A távolban nyugaton a Visegrádi Fellegvár sziluettje bontakozik ki. A legjobb hely az ebéd elfogyasztására.

Innét már lefelé vezet utunk. A lábunk alól kifogyó mészkövet hamarosan homokkő váltja fel, eltérő felszínt formázva. Aki még bírja, egy homokkő- és egy mészkőbánya titkairól is értesülhet, akinél megtelt már a hátizsák, a minket körbevevő növényvilágban gyönyörködhet.

Végül árnyas erdőben sétálunk vissza az autókhoz 16 óra körül fejezve be túránkat.

Táv:11 km, szint: fel 500 m, le 500 m. Túracipő/bakancs viselése ajánlott.

Túravezető

László Csaba

Tartós kapcsolatban él a hegyekkel és a folyókkal. Otthonosan mozog a természetben a sarkkörön innen és túl, a magashegységektől a mélyföldekig. Bármilyen vízi alkalmatosságot elkormányoz. Két kirándulás között geofizikusként tevékenykedik a nyersanyagkutatásban. A Geolotours keretében célja a kirándulókat közelebb vinni a földtudományokhoz, a földtan és a földrajz kedvelőit a túrázáshoz.

Fontos tudnivalók

A túra nehézsége

  1. fokozat – túra, jóleső fáradsággal

(nehézségi fokozatok beosztását a Gyakori kérdések menüpontban találod)

Ajánlott felszerelés

Öltözet: Kényelmes túrabakancs vagy túracipő, kipróbált zoknival. Esőkabát rossz idő esetére, fejfedő és napszemüveg erős napsugárzás ellen.

Csomagolás: egy kisméretű hátizsák praktikus, amiben a hozott öltözék és élelem is elfér.

Étkezés és ivóvíz

Szendvicsek készítése célszerű, egy alma, narancs kint a természetben egészen másképpen esik – meglátod!

Fontos, hogy a túrára legalább 1-1,5 liter ivóvízzel indulj.

Térkép

Amiket még ajánlunk

Belépés

Keress minket bátran, kérdéseidre örömmel válaszolunk!
Írj nekünk vagy telefonálj!
Hétköznapokon 10:00-18:00h közt.

Ügyfélszolgálat (személyes egyeztetést követően)

Budapest
Örs vezér tere 25/A, Árkád

Telefon

E-mail