Blog

Miért kellenek törések az életünkben? – geológus szemmel a Róka-hegyi kőfejtőben, Csillaghegyen

Miért kellenek törések az életünkben? – geológus szemmel a Róka-hegyi kőfejtőben, Csillaghegyen

Budai-hegység

Részvételi díj

Időtartam

4 óra

Max. létszám

20

Helyszín

Nehézség

Hossz

Túraajánló

Budapest. Sokunk otthona, munkahelye, mindannyiunk fővárosa. Büszkék vagyunk jellegzetes építészeti örökségére, történelmére, sokszínű kulturális életére. Ahogy az egyén életében, úgy Budapest történetében is voltak békés korszakok, de éppúgy jellemzőek az ezeket megakasztó események, törések, amik lehetőséget teremtenek a fejlődésre, változásra.

Azonban Budapest ennél is több titkot rejt. Története túlnyúlik az emberi emlékezés határain, megannyi izgalmas eseményt, békés korszakot, vagy éppen törést kellett elszenvednie, hogy kialakuljon mai arculata és földtani öröksége. Túránk során ezen a történeten „sétálunk végig”, és hagyjuk, hogy elmeséljék a kövek a maguk, évmilliókon átívelő históriáját, mely során milliónyi „ránc” és seb keletkezett rajtuk. Azonban törések nélkül, ahogy majd a túrán hallani fogjuk, ma nem használhatnánk autót, nem lennének fürdőink, karsztvizeink, sőt ezek a törések teszik lehetővé, hogy a mostani életszínvonalunkat élhessük.

Túránkon végigmásszuk a csillaghegyi Róka-hegy bányaszintjeit összekötő lépcsőket, megnézünk eocén korú tengeralatti lejtő üledékeket, több mint 200 millió éves mészköveket, egyedülálló paleokarszt-töbröket, bekukkantunk természetes és mesterséges barlangokba. És amik mindezeket térben és időben összekötik, megismerjük a bányában feltárt vetőket, az apró sziklarepedésektől a hegyeket kiemelő hatalmas törésekig. Tarts velünk ezen a körtúránkon, ahol együtt megtanuljuk egy geológus szemével látni és olvasni a néhol hatalmas, néhol apró, de nagy jelentőségű sziklarepedéseket, töréseket, mindezt Budapesttől pár perc sétára. Figyelem, lehetséges mellékhatásként előfordulhat, hogy a túra után már egészen más szemmel fogod nézni majd sziklafalakat! :)

Regisztráció & árak

JEGYÁRAK:

felnőtteknek 4 000 Ft,

gyerekeknek (14 év) 2 000 Ft

nyugdíjasoknak 2 000 Ft             

Családoknak 1 000 Ft engedmény

Amit a program tartalmaz / nem tartalmaz

  • túraszervezés
  • túravezetés
  • étkezés
  • utazás

Információk a túráról

Találkozó/indulás

9 órakor Csillaghegyen (Budapest, III. kerület) a Gyöngyvirág és a Bérctető utcák találkozásánál

Térképen:

https://www.google.hu/maps/@47.5907216,19.0390004,390m/data=!3m1!1e3!5m1!1e4?hl=hu

(Ingyenes parkolási lehetőség a környező utcákban, Csillaghegy Hév megálló ~15p séta)

Napi program

Túránkon a Róka-hegy Természetvédelmi Terület földtani kincseit fedezzük fel. A Róka-hegyi felhagyott felszíni kőfejtő már a Szentendrei útról, vagy a HÉV-ről feltekintve is uralja a tájat, geológiájából fakadó sárgás-barna színeivel. A nap során a különböző bányaszinteket járjuk végig, s ahogy jutunk egyre közelebb a hegycsúcshoz, úgy utazunk vissza időben is egyre régebbi geológiai korokba. A bányaszintek között meredek, de sok helyen korláttal és lépcsőkkel ellátott ösvényen fogunk gyalogolni.

Egy országos jelentőségű védettséget élvező földtani alapszelvénynek is otthont adó alsó, avagy I. számú bányaszinten kezdünk. Egy rövid bevezető után megnézzük az eocén korú sziklákat. S hogy mit üzennek a különböző kavicsok, s képződmények? S mit jelent az szó, hogy vető? Miután ezeket kiderítettük, felsétálunk a II. bányaszinthez, ahonnan remek kilátás nyílik az előző pontunkra. Ugyanitt újabb titkait fedezhetjük fel a sárgás-barna képződményeknek, mely ismert szénhidrogén- és víztározó képződményekként is működnek több ismert helyen. Ugyanezen a szinten felfedezzük azt a hatalmas elmozdulást, törést, amelynek másik végét Nagykovácsiban azonosították, és ami a kulcsát is jelenti az eddig látott kövek, képződmények keletkezéséhez is. A bányaszinten található rövid, de gyönyörű mesterséges szurdokba betekintve megnézzük a törések és barlangok kapcsolatát. Ezután felsétálunk a legfelső szinthez a következő lépcsősoron. Útközben gyönyörű kilátás nyílik Budapestre, mi azonban szemeinket azokra a hatalmas törésekre szegezzük, mely kialakította a mostani tájképet, s alapvető hatással volt a város történetére. Hogy miért? Az a túrán fog kiderülni. A legfelső bányaszinten visszautazunk több mint 200 millió évet, s megcsodáljuk a napsütötte, de már nem létező Tethys óceán békés sekélytengeri világát a ránk maradt triász időszaki mészkövek és dolomitok révén. Ezután megtekintjük a mészköveken utólag keletkezett karsztos formákat, és az egyedülálló paleo-karszt kitöltéseket. Legvégül lemegyünk a „Kráter”-bányába, ahol miután megismerkedünk a bányászat történetével, felfedezzük testközelből, hogy is néznek ki ezek a törések közelről. A napot a hegytetőn fejezzük be, ahol a gyönyörű kilátás mellett áttekintjük a nap, és a Budai-hegység földtani eseményeit. Ezután egy fenyves erdőn keresztül jutunk vissza a kiindulási pontra.

Táv: 1 km, szint: fel 100 m, le 100 m. Túracipő viselése ajánlott.

Túravezető

Soós Balázs

Balázs szívét már kisgyermekkorában rabul ejtette a természet szeretete. Képes volt órákig hasalni a fűben, csak hogy egy számára új békafélét vagy bogarat tanulmányozhasson. Felnőve ez a lelkesedés hajtotta, hogy vizi túravezetéssel, majd később geológusként nyersanyagkutatással foglalkozzon. Mi van a talpunk alatt? Hogy alakult ki? Számára ezek a legizgalmasabb kérdések, melyekre a válaszok közelebb visznek a nagy titokhoz: a természet megismeréséhez. Ha másként nem, hát újabb megválaszolandó kérdésekkel...

Fontos tudnivalók

A túra nehézsége

  1. fokozat – túra, jóleső fáradsággal, de hosszabb lépcsős szakaszokra is számíts

(nehézségi fokozatok beosztását a Gyakori kérdések menüpontban találod)

Ajánlott felszerelés

Öltözet: Kényelmes túrabakancs vagy túracipő, kipróbált zoknival. Esőkabát rossz idő esetére, fejfedő és napszemüveg erős napsugárzás ellen.

Csomagolás: egy kisméretű hátizsák praktikus, amiben a hozott öltözék és élelem is elfér.

Étkezés és ivóvíz

Szendvicsek készítése célszerű, egy alma, narancs kint a természetben egészen másképpen esik – meglátod!

Fontos, hogy a túrára legalább 1-1,5 liter ivóvízzel induljunk.

Térkép

Amiket még ajánlunk

Iratkozz fel hírlevelünkre

Belépés

Keress minket bátran, kérdéseidre örömmel válaszolunk!
Írj nekünk vagy telefonálj!
Hétköznapokon 10:00-18:00h közt.

Ügyfélszolgálat (személyes egyeztetést követően)

Budapest
Örs vezér tere 25/A, Árkád

Telefon

E-mail