Blog

Lassú csordogálás Baradlától Jósvafőig – a víz útjának követése az Aggteleki-karszton (2023-ban)

Lassú csordogálás Baradlától Jósvafőig – a víz útjának követése az Aggteleki-karszton (2023-ban)

Aggteleki-karszt

Részvételi díj

Időtartam

6 óra

Max. létszám

20

Túra típusa

Helyszín

Nehézség

Hossz

Túraajánló

Egy rejtélyes, szépnevű falucska, ahol a helyieknek ingyen van a termálvizes medence: Jósvafő, az Aggteleki-karszt Velencéje. Egy, a Világörökség részét képező barlang: az aggteleki Baradla-barlang. Az egész napi túra a víz körül forog e két végpont között. A felszínt és felszín alatti világot formáló kristálytiszta patakok, források, a félelmetes mélybe ásító víznyelők, zsombolyok világában kanyarog túraútvonalunk pontosan úgy, ahogy a víz folyik, fentről lefelé. Sétánk a barlang főbejáratától indul, de a felszínen. A bejárat fölötti mészkőbe talán tényleg az ördög szántott barázdákat, talán a természet. Bármelyik is tette, látványosra sikeredett. A karsztos térszínen kibúvó kőzetek, a borókás növényzettel borított dombok és elbújó vizek folyamatosan változó és áramló, mégis nyugodt országában barangolunk. A Vörös-tó bejáratnál mi is lebukunk a földalatti világba, ahol a barlang leghosszabb villanyvilágítással ellátott, talán legszebb szakaszán követjük a Styx-patak medrét. Közelről láthatjuk a színpompás függő- és állócseppköveket, Magyarország legmagasabbját is, a 19 méteres Csillagvizsgálót. Az Óriások termében a barlang akusztikájából kap a föld alatt túrázó ízelítőt. A felszíni sétát választók a kinti világban folytatják a tavakkal, forrásokkal díszített útjukat, hogy aztán újra találkozzanak a barlangból megérkező túratársakkal. Így lesz újra egy a csapat, egységben a természettel. Egy választható függőhídon való patak feletti átkelés után hívogatva vár minket az Öreg Malomhoz vendéglő egy búcsú kávé, sütemény vagy helyi ételek kínálatával. Gyere velünk és Te is járd végig annak a víznek útját, amelyik csodálatos barlangunk képződményeit formálta. Ha teljes élményt szeretnél, ajánljuk előző napi Szögligetről induló túránkat is, ami az Alsó-hegy fennsíkján halad, az Országos Kéktúra mentén.

Naptár & árak

Foglaláshoz kattints a kiválasztott napra és nyomj a kijelző alján található irány a foglalás részre.

Amit a program tartalmaz / nem tartalmaz

  • túraszervezés
  • túravezetés
  • telekocsi szervezés
  • utazás
  • étkezés
  • barlang belépő (3500 Ft, diák, nyugdíjas jegy: 2600 Ft)

Információk a túráról

Napi program

Szögligetről, a találkozóhelyről kisbusszal utazunk Bódvaszilasra. Ott ráhangolódásként meglátogatjuk a barlangászok és túrázok számára szívdobogást előidéző ikonikus tárgyakat, eszközöket, valamint a régi érdekes dokumentumokat is felvonultató barlangkutató kiállítást. A kiállítás megtekintése után a falut hátunk mögött hagyva az Alsó-hegy látványos sziluettje felé vesszük az irányt. A hegy lábánál két különleges forrást is megcsodálunk. Az egyik kiemelkedően jó vizével akár megtölthetjük kulacsunkat is. A fennsíkra való sportos felkapaszkodást kilátópontos pihenők tagolják, és az út mentén felbukkannak a hegyet felépítő kőzetek is. A Világörökség részét képező Meteor-barlang bejáratánál kis pihenőt tartunk, ahol a barlangász túravezető osztja meg velünk élményeit és információt, erről a csak fizikai nehézségek árán látogatható, de csodálatos barlangról. Ebédünket a Szabó-Pallagi Erdészház közelében fogyasztjuk el, majd folytatjuk utunkat a víznyelőkkel, zsombolyokkal tarkított fennsíkon. Ebben a zárt, csodálatos, bükkfákkal és karsztos képződményekkel teleszőtt világban emberrel alig találkozhatunk annak ellenére, hogy az Országos Kéktúra nyomvonalán sétálunk. A fennsíkról az egyedi formavilágú Bába-völgyön keresztül ereszkedünk le, amely szintén számos látnivalót kínál. A völgy végén az újra megjelenő források vidéke felé emelkedik a nemrég felújított Szádvár, pazar kilátást nyújtva a felkapaszkodónak. A várból kivezető úton az egykori szekerek kerekei által bevágott vályúk máig megőrződtek a kemény kőzetben. A hegy lábánál kibúvó, a legenda szerint gyógyító forrástól már csak félóra gyaloglásra van Szögliget, ahol a Holló Vendégházban megszállókat finom, meleg vacsora várja, egy pajtából átalakított, hangulatos étteremben.

Táv: 9 km, szint fel: 200 m, szint le: 300 m. Túracipő/bakancs viselése ajánlott.

Túravezető

Turi László

Tizennégy éves kora óta fáradthatatlanul ostromolja a csúcsokat, járja a hegyeket kívülről és belülről is. Mindenki ismerőse. Hivatása a felszíni, barlangi, via ferrata és vízitúravezetés. Lelkesedéséből fakadóan szeret kalandozni nemcsak terepen, hanem a különböző témák között is. A leglehetetlenebb zugokról, beszögellésekről derül ki esetében, hogy ő ezidáig „csak négyszer” aludt ott.

Fontos tudnivalók

túra nehézsége

  1. fokozat – túra, jóleső fáradsággal

(nehézségi fokozatok beosztását a Gyakori kérdések menüpontban találod)

Ajánlott felszerelés

Öltözet: Kényelmes túrabakancs vagy túracipő, kipróbált zoknival. Réteges öltözet javasolt, rossz idő esetére esőkabát.

Csomagolás: egy kisméretű hátizsák praktikus, amiben a hozott öltözék és élelem is elfér.

Étkezés és ivóvíz

Szendvicsek készítése célszerű, egy alma, narancs kint a természetben egészen másképpen esik – meglátod!

Fontos, hogy a túrára legalább 1-1,5 liter ivóvízzel induljunk.

Térkép

Amiket még ajánlunk

Foglalás

először dátumot válasszon

Iratkozz fel hírlevelünkre

Belépés

Keress minket bátran, kérdéseidre örömmel válaszolunk!
Írj nekünk vagy telefonálj!
Hétköznapokon 10:00-18:00h közt.

Ügyfélszolgálat (személyes egyeztetést követően)

Budapest
Örs vezér tere 25/A, Árkád

Telefon

E-mail