Jégkorszaki termálfürdő a Balatonnál

Keszthelyi-hegység

Részvételi díj

Időtartam

8 óra

Max. létszám

20

Helyszín

Nehézség

Hossz

Túraajánló

Balaton – örök szerelem. Emlékezz csak vissza legkedvesebb kalandodra a magyar tenger partján. Mennyi napsütés, mennyi nevetés, mennyi víz! Gyere velünk, öltöztessük új köntösbe a balatoni tájat! Túránk egy rejtett barlang felkutatásával kezdődik. Az árnyas erdőben odavezető út is már olyan meglepetéseket rejt, amit csak egy geológus szemével lehet felfedezni. És hogy hogyan fonódik össze víz, kő és ember története ezen a tájon? Merre visz a víz útja és min keresztül? A Keszthelyi-öböl fölé magasodó Festetics- kilátóból lehet leginkább megérteni, ha nem varázsol el teljesen a lélegzetelállító panoráma. Az Országos Kéktúra egy szakaszát bejárva egy másik ősi tenger, a triász ősóceán fehérlő dolomitszikláihoz érünk. A természet által birtokba vett és tovább pusztított felhagyott kőfejtő számos érdekességet rejt a felfedezők számára. A méltán híres Hévízi-tónál érünk történetünk és túránk végéhez. A valamikor nagyon régen lehullott esőcsepp kalandos utat megtéve itt kerül újra felszínre, a fürdőzők legnagyobb megelégedésére.

Naptár & árak

Foglaláshoz kattints a kiválasztott napra és nyomj a kijelző alján található irány a foglalás részre.

Amit a program tartalmaz / nem tartalmaz

  • túraszervezés
  • túravezetés
  • asztalfoglalás
  • telekocsi szervezése
  • étkezés
  • Hévízi tó belépő (https://www.heviz.hu/hu/page/tofurdo-szolgaltatasai)
  • utazás

Információk a túráról

Találkozó/indulás

10 órakor Balatongyörökön, a Kossuth Lajos utca 70. szám alatti Coop parkolójában, ahol a parkolás ingyenes. A vonattal vagy busszal érkezőknek ez egy könnyed bemelegítő 5-10 perces séta a vasútállomástól.

Napi program

Tó mellett tó, Hévíz a Balaton mellett. Hogyan alakult ki ez a két különleges természeti jelenség egymás közelében? Egésznapos túránk során a Keszthelyi-hegységben barangolunk az Országos Kéktúra környékbeli szakaszát is érintve. A találkozási ponttól egy rövid autóutat követően elindulunk a Szóbakű-barlang felfedezésére. A lábunk alatt az útbevágásban rejtett geológiai érdekességek sorakoznak. Az árnyas erdőben megbúvó kemence alakú barlang inkább magas, mint széles, fala helyenként smaragd zöld mohával borított, ami a fehér mészkővel együtt elragadó látványt nyújt. Itt megismerkedünk a víz útjának első állomásával majd az otthonról hozott tízórai elfogyasztására is lesz lehetőség. A körtúrát követően autóval elgurulunk Nagymezőre, majd felkapaszkodunk a Festetics-kilátóhoz. A csodálatos panorámáért megéri megbirkózni a kaptatóval, mert a látvány magába foglalja mindazt, ami Balaton. Az erdőkkel borított Keszthelyi-hegység lankás hegysorai belesimulnak a nagy tó tükrébe, a sasszeműek megpillanthatják a távolabbi Hévízi-tavat is. És merre is kanyaroghat a víz a felszín alatti útján? Innen fentről talán még ez is látható. Leereszkedve a kilátóból a gyenesdiási felhagyott dolomitbányába visz utunk. A víz által megformázott fehér kúpos oszlopok a lejtőoldalban, a mini szurdokvölgyek, a nagy és méltóságteljes tér elragadja az idelátogatót. Visszatérve Nagymezőre frissítés és ebéd után irány túránk és a földalatt vándorló víz végállomása: Hévíz. Megismerjük a tó kialakulásának és feltárásának történetét, megnézzük az elsősorban csak helyiek által ismert Hévízi-kifolyót. A túrát befejezve választhatsz, hogy hazafelé veszed utad vagy megmártózol a kellemes hőmérsékletű vízben, ami talán egykor a mammumotok szomját is olthatta. Végül, ha úgy döntesz, egy finom vacsorával zárhatod a napot a fantasztikus kilátást nyújtó egregyi étteremsoron.

Táv: 8 km, szint: fel 300 m, le 300 m. Túracipő viselése ajánlott.

Túravezető

Várkonyi Dániel

Dani lelkes, jófej, nemrég végzett geológus. Nagyon szereti a természetet, imád túrázni és felfedezni a táj csodáit. Óriási bányában, kis útbevágásban, bárhol tud mondani valami apró érdekességet az ott látottakról. Jelenleg geotermiával foglalkozik, de számos területen kipróbálta már magát. Tapasztalt barlangi túravezető és könnyen megtalálja bárkivel, kicsivel és naggyal is a közös hangot.

Fontos tudnivalók

A túra nehézsége

  1. fokozat – túra, jóleső fáradsággal

(nehézségi fokozatok beosztását a Gyakori kérdések menüpontban találod)

Ajánlott felszerelés

Öltözet: Kényelmes túrabakancs vagy túracipő, kipróbált zoknival. Esőkabát rossz idő esetére, fejfedő és napszemüveg erős napsugárzás ellen.

Csomagolás: egy kisméretű hátizsák praktikus, amiben a hozott öltözék és élelem is elfér.

Étkezés és ivóvíz

Szendvicsek készítése célszerű, egy alma, narancs kint a természetben egészen másképpen esik – meglátod!

Fontos, hogy a túrára legalább 1-1,5 liter ivóvízzel induljunk.

Térkép

Amiket még ajánlunk

Foglalás

először dátumot válasszon

Iratkozz fel hírlevelünkre

Belépés

Keress minket bátran, kérdéseidre örömmel válaszolunk!
Írj nekünk vagy telefonálj!
Hétköznapokon 10:00-18:00h közt.

Ügyfélszolgálat (személyes egyeztetést követően)

Budapest
Örs vezér tere 25/A, Árkád

Telefon

E-mail