Blog

Hasadékból hasadékba – avagy Nógrád rejtett geo-kincsei, amelyek közül Salgót még Petőfi is megcsodálta (máj. 13.)

Hasadékból hasadékba – avagy Nógrád rejtett geo-kincsei, amelyek közül Salgót még Petőfi is megcsodálta (máj. 13.)

Nógrád-Gömör

Részvételi díj

Időtartam

7 óra

Max. létszám

20

Helyszín

Nehézség

Hossz

Túraajánló

Túránk állomásai, melyeket színes csokorba fűztünk, a Novohrad-Nógrád Geopark területén találhatók. Ez a világon az első határokon átívelő geopark. Az egykori bányászat ipari látképe már csak Salgótarjánban látható, a várost körülölelő természet azonban pezsegve megújult. A kalandtúrával is fűszerezett utunk során Szilvás-kőn megismerkedünk a szén keletkezésének folyamatával, bányászatának néhány módjával, az értékteremtő bazaltbányászattal és nem utolsó sorban betekintést nyerhetünk a konzekvencia barlangok világába. Megtapasztalhatjuk a bazalt mágnesességét, ami megpörgeti az iránytűt, bőrünkön érezhetjük a barlang és hasadék hideg leheletét. Innét autóval megyünk tovább a Petőfi által is látogatott Salgó várába, ahonnét pazar kilátás nyílik egy másik várra, Somoskő várára és a palóc Olümposzra, a Karancsra. Meghódítva a várat az elragadó körpanoráma végképp felcsigáz minket, mivel egy olyan gyönyörű rejtett szegletét fedezzük fel az országnak, amit kevesen ismernek. Aztán tovább autózunk Nemti felé, de útközben még megkóstoljuk a híres „fúró-vizet”, amit nagy mennyiségben visznek az emberek, de nemcsak másnaposságra, gyomorbántalmakra, hanem azért is, hogy a tyúkok többet tojjanak. Az időszakos vízfolyások óriási természetátalakító erővel bírnak. Olyan szűk hasadékokat faraghatnak ki, ahol még a vaddisznók sem tudnak megfordulni. Átküzdjük magunkat a Morgó-gödri hasadékon (Nemti), majd túránk végén annak, aki szeretné megkóstolni a helyi ízeket, lesz lehetőség egy jó sztrapacska elfogyasztására is.

Regisztráció & árak

JEGYÁRAK:

felnőtteknek 4 000 Ft,

gyerekeknek (14 év) 2 000 Ft

nyugdíjasoknak 2 000 Ft             

Családoknak 1 000 Ft engedmény

Amit a program tartalmaz / nem tartalmaz

  • túraszervezés
  • túravezetés
  • telekocsi szervezés
  • utazás
  • étkezés

Információk a túráról

Találkozó/indulás

9 órakor Rónabányán (Salgótarján) az Orgona Presszó előtt. Az autókkal érkezők itt vagy a közelben leparkolhatnak.

Térkép: https://www.google.com/maps/search/orgona+pressz%C3%B3+r%C3%B3nab%C3%A1nya/@48.1225515,19.8895233,746m/data=!3m2!1e3!4b1

Napi program

A Nógrád-Gömöri térség legszebb ismert és rejtett nevezetességeit járjuk be 7-8 órás túránk során. Az egykori zajos bányászat öröksége mára csodálatos természeti látványosággá szelídült. A múlt század első felében működő bazalt- és szénbányászat átalakította a környezetet, és különleges földtani érétékek kerültek a felszínre. Szilvás-kőn a szén kitermelésének a hatására hasadékrendszerek alakultak ki a hegy gerincén, ami különleges mikroklímájával, látványos formavilágával kápráztatja el az idelátogatót. A kitermelés miatt megcsúszott hegyben különleges konzekvencia barlangok képződöttek, melyeknek közelében a kőzetek mágneses tulajdonága még az iránytűt is megforgatja. A bazaltbányászat lenyűgöző lávafolyás szerkezeteket tett láthatóvá. Itt lehet csak igazán megérteni, hogyan alakulnak ki az országban számos más helyeken látható bazaltorgonák. A bányászatnak mára híre-hamva. A 628 m magas Szilvás-kőn gyönyörű óriás bükkfás talpaserdő hirdeti a természet győzelmét mindenek felett. Szilvás-kőről leereszkedve rövid autózás után meghódítjuk a legendákkal teli Salgó várat, ahol még Petőfi is járt. A várból páratlan kilátás nyílik Somoskő várára és a "palóc Olimposzra, a Karancsra.

Utunkat Nemti irányába folytatjuk. Bátonyterenyénél megkóstolhatjuk azt a 372 m mélyről érkező savanykás vizet, melyet eredetileg egy villamos erőmű vízellátásának biztosítására fúrtak a múlt században, azonban abból nem lett semmi. A csaknem 70 éves kút máig termel a környékbeliek és az erre járók legnagyobb örömére. Magas oldott anyag tartalma miatt jó hatással van az emésztésre. s hogy honnét származik a CO2 tartalma? Látogatásunk során azt is megtudhatjuk szakavatott vezetőnktől.

A rövid felfrissülés után következik utunk utolsó állomása, a Morgó-gödri, egy igazi rejtett kincs Nemti határában. A környék jellegzetes ősi sekélytengerében keletkezett homokkövébe a közelmúlt lezúgó vízfolyásai szűk szurdokvölgyet vájtak. A völgy oldalát megfigyelve a gyorsan hömpölygő víz és az emberi kéz művészetében is gyönyörködhetünk. A völgy aljában megbúvó kis étteremben túránk végén kellemesen elfáradva és feltöltődve a térség „mágneses mezejétől”, a helyi konyha ízletes sztrapacskáját tálalják vendégszerető kezek elénk.

Táv: 5 km, szint: fel 200 m, le 200 m. Túracipő viselése ajánlott.

Túravezető

Prakfalvi Péter

Péter Nógrád megyében igazán otthon van. Nemcsak túrákat vezet, hanem ismeretterjesztő füzeteket is ír a terület földtanáról, ásványvizeiről és bányászattörténetéről. Túravezetéskor, ha már túl sokat beszél nyugodtan leállíthatod, nem sértődik meg érte. Megnyerő módon rá fog venni az együttgondolkodásra; arra, hogy merjük feltenni a kérdést, hogy hogyan keletkezett. Legfeljebb nem mindig jutunk el a megoldásig.

Fontos tudnivalók

A túra nehézsége

2 nehézségi fokozat – Táv: 5 km – Szintemelkedés 200 m - könnyű kirándulás

(nehézségi fokozatok beosztását a Gyakori kérdések menüpontban találod)

Ajánlott felszerelés

Öltözet: Kényelmes túrabakancs vagy túracipő, kipróbált zoknival. Esőkabát rossz idő esetére, fejfedő és napszemüveg erős napsugárzás ellen.

Csomagolás: egy kisméretű hátizsák praktikus, amiben a hozott öltözék és élelem is elfér.

Étkezés és ivóvíz

Szendvicsek készítése célszerű, egy kis friss gyümölcs kint a természetben egészen másképpen esik – meglátod!

Fontos, hogy a túrára legalább 1-1,5 liter ivóvízzel induljunk.

Túratérkép

Amiket még ajánlunk

Belépés

Keress minket bátran, kérdéseidre örömmel válaszolunk!
Írj nekünk vagy telefonálj!
Hétköznapokon 10:00-18:00h közt.

Ügyfélszolgálat (személyes egyeztetést követően)

Budapest
Örs vezér tere 25/A, Árkád

Telefon

E-mail