Gejzírek és ásványok nyomában a Mátrában

Mátra

Részvételi díj

Időtartam

6 óra

Max. létszám

30

Helyszín

Nehézség

Hossz

Túraajánló

Az ásványgyűjtés szenvedély. Fel kell rá készülni eszközökkel és lélekben is. A túrán sohasem tudhatod, hogy ki és mit fog találni, ki találja meg a legszebben csillogó „üveggyöngyöt”. Egy ásvány csak egy üveggyöngy azok számára, akik a csillogásra, a küllemre kíváncsiak a beltartalomra, a történetre nem. Ha a szép mellett az elképesztő sztorira is kíváncsi vagy, akkor velünk gyere megtalálni életed legszebb ásványát, könyvespolcod díszét.

A Mátra az ásványgyűjtők paradicsoma. Gyöngyössolymostól pár km-re északra található Asztag-kő, ami valaha, mint most a yellowstone-i gejzírek teszik, süvítve lövelte magasra mélyben fortyogó vizét. A Mátrától délre húzódó Pannon-tóból kiemelkedő tomboló vulkánok már elcsendesültek, a 13-14 millió évvel ezelőtt működő gejzír körül a mai szemnek kicsit furcsa kinézetű ősorrszarvúak, őzek, szarvasok legelhettek, fel-feltekintve a félelmetes medvekutya támadásától tartva.

A feltörő víz környezetét átalakította, a vulkánokból származó alapkőzetet (andezitet) átitatta a kovás forróvíz, nagyon kemény kőzetet, hidrokvarcitot hozva létre. Erre a kalapács alatt csengő-bongó és ércdúsulásokban gazdag kőzetre a vas és acél országa időszakában bányát nyitottak, amely már hosszú évekkel ezelőtt bezárt. A higany és antimon dúsulások kutatására nyitott árkok, horpák ma is fellelhetők, a kutatótáróból kikerült kőzeteket meddőhányó őrzi. A kövekben gyönyörű antimonit, barit, csillogó kvarckristályok bújnak meg. A feltört példányok üregeiből kitekintő ásványok téged látnak meg előszőr, több millió éves bezártságukat követően. Vajon ők, vagy Te mondod nekik majd, hogy „megtaláltalak, gyönyörű vagy és az enyém vagy”? Most vagy soha! Ne hagyd ki ezt az élményt!

Regisztráció & árak

JEGYÁRAK:

felnőtteknek 4 000 Ft,

gyerekeknek (14 év) 2 000 Ft

nyugdíjasoknak 2 000 Ft             

Családoknak 1 000 Ft engedmény

Amit a program tartalmaz / nem tartalmaz

  • túraszervezés
  • túravezetés
  • utazás
  • étkezés

Információk a túráról

Találkozó/indulás

10:00-kor a Lajosházára vezető út mellett kialakított pihenőhelynél.

Térképi link: találkozóhely.

Találkozó hely fényképe: találkozóhely képe

Napi program

A találkozó helyszínétől 2,5 km-es könnyed séta vezet a felhagyott kőfejtőig. Ekkor egy kis mászás következik az egykori meddőhányók és törmeléklejtők mentén egészen a bánya legfelső szintjéig, az 501 m magas gejzírkúpig, Asztag-kőig. Innen remek kilátás tárul elénk, elsősorban Mátraaljára. Megismerkedünk a gejzír kialakulásával és a környéken gyakori hidrokvarcittal. Lejjebb ereszkedve először a higany- majd antimonindikáció nyomait kutatjuk meg több megálló során. Végül a bánya legalsó szintjén a nagy bányaudvarban baritkristályokra vadászunk. Innen 2 km-es sétával jutunk vissza az autóhoz. Az egyes lelőhelyeken fél-egy órákat töltünk, így a pihenőkkel a teljes táv bárki számára, gyerekek számára is könnyedén teljesíthető.

Gyűjthető ásványok: kvarc, barit, antimonit, cinnabarit, goethit, hematit és egyéb meglepetés ásványok.

Táv: 8 km, szint: fel 175 m, le 175 m. Túrabakancs viselete erősen ajánlott.

Túravezető

Szabó Dávid

Dávid a Mátra mellett nőtt fel, a hegyeknek köszönheti természet iránti szeretetét. Egyetemi tanulmányai alatt a geológián belül az ásványtan felé fordult, ma is aktívan járja hazánk hegyeit ásványok után kutatva. Több, mint 2000 darabos saját gyűjteménye van. 5 évig hazánk legnagyobb ásványkiállítása, az Ásványok Háza kiállításszervezője volt és számtalan ásványgyűjtő túrát vezetett. Tanulmányai alatt számos kutatásban is részt vett, egy új ásványfaj leírásának is közreműködője: ez az ásvány a kollerit. A túrák során szeret belemélyedni az ásványtan rejtelmeibe, megosztani tudását a lelkes ásványgyűjtőkkel.

Fontos tudnivalók

2 nehézségi fokozat – Táv: 3-7 km – Szintemelkedés 100-300 m – könnyű kirándulás

(nehézségi fokozatok beosztását a Gyakori kérdések menüpontban találod)

Ajánlott felszerelés

Öltözet: Kényelmes túrabakancs kipróbált zoknival. Esőkabát rossz idő esetére, fejfedő és napszemüveg erős napsugárzás ellen.

Csomagolás: egy közepes/nagyobb hátizsák praktikus, amiben a hozott öltözék, élelem, szerszámok és a gyűjtött ásványok is elférnek

Szerszámok: geológuskalapács, ha nincsen természetesen kőműveskalapács is tökéletes, 1250-1500 g-os törőkalapács, vésők, védőszemüveg, védőkesztyű

Étkezés és ivóvíz

Szendvicsek készítése célszerű, egy alma, narancs kint a természetben egészen másképpen esik – meglátod!

Fontos, hogy a túrára legalább 1-1,5 liter ivóvízzel induljunk.

Amiket még ajánlunk

Belépés

Keress minket bátran, kérdéseidre örömmel válaszolunk!
Írj nekünk vagy telefonálj!
Hétköznapokon 10:00-18:00h közt.

Ügyfélszolgálat (személyes egyeztetést követően)

Budapest
Örs vezér tere 25/A, Árkád

Telefon

E-mail