Gejzírek és ásványok nyomában a Mátrában (nov.06)

Az ásványgyűjtés szenvedély. Fel kell rá készülni eszközökkel és lélekben is. A túrán sohasem tudhatod, hogy ki és mit fog találni, ki találja meg a legszebben csillogó „üveggyöngyöt”. Egy ásvány csak egy üveggyöngy azok számára, akik a csillogásra, a küllemre kíváncsiak a beltartalomra, a történetre nem. Ha a szép mellett az elképesztő sztorira is kíváncsi vagy, akkor velünk gyere megtalálni életed legszebb ásványát, könyvespolcod díszét.

A Mátra az ásványgyűjtők paradicsoma. Gyöngyössolymostól pár km-re északra található Asztag-kő, ami valaha, mint most a yellowstone-i gejzírek teszik, süvítve lövelte magasra mélyben fortyogó vizét. A Mátrától délre húzódó Pannon-tóból kiemelkedő tomboló vulkánok már elcsendesültek, a 13-14 millió évvel ezelőtt működő gejzír körül a mai szemnek kicsit furcsa kinézetű ősorrszarvúak, őzek, szarvasok legelhettek, fel-fel tekintve a félelmetes medvekutya támadásától tartva.

A feltörő víz környezetét átalakította, a vulkánokból származó alapkőzetet (andezitet) átitatta a kovás forróvíz, nagyon kemény kőzetet, hidrokvarcitot hozva létre. Erre a kalapács alatt csengő-bongó és ércdúsulásokban gazdag kőzetre a vas és acél országa időszakában bányát nyitottak, amely már hosszú évekkel ezelőtt bezárt. A higany és antimon dúsulások kutatására nyitott árkok, horpák ma is fellelhetők, a kutatótáróból kikerült kőzeteket meddőhányó őrzi. A kövekben gyönyörű antimonit, barit, csillogó kvarckristályok bújnak meg. A feltört példányok üregeiből kitekintő ásványok téged látnak meg előszőr, több millió éves bezártságukat követően. Vajon ők, vagy Te mondod nekik majd, hogy „megtaláltalak, gyönyörű vagy és az enyém vagy”? Most vagy soha! Ne hagyd ki ezt az élményt!

Jégkorszaki termálfürdő a Balatonnál

Balaton – örök szerelem. Emlékezz csak vissza legkedvesebb kalandodra a magyar tenger partján. Mennyi napsütés, mennyi nevetés, mennyi víz! Gyere velünk, öltöztessük új köntösbe a balatoni tájat! Túránk egy rejtett barlang felkutatásával kezdődik. Az árnyas erdőben odavezető út is már olyan meglepetéseket rejt, amit csak egy geológus szemével lehet felfedezni. És hogy hogyan fonódik össze víz, kő és ember története ezen a tájon? Merre visz a víz útja és min keresztül? A Keszthelyi-öböl fölé magasodó Festetics- kilátóból lehet leginkább megérteni, ha nem varázsol el teljesen a lélegzetelállító panoráma. Az Országos Kéktúra egy szakaszát bejárva egy másik ősi tenger, a triász ősóceán fehérlő dolomitszikláihoz érünk. A természet által birtokba vett és tovább pusztított felhagyott kőfejtő számos érdekességet rejt a felfedezők számára. A méltán híres Hévízi-tónál érünk történetünk és túránk végéhez. A valamikor nagyon régen lehullott esőcsepp kalandos utat megtéve itt kerül újra felszínre, a fürdőzők legnagyobb megelégedésére.